Lentoaika JA IAS/TAS -taulukot

Kanttori
Viestit: 272
Liittynyt: Su Helmi 26, 2012 17:07
Handle: Kanttori
Laivue: Lentorykmentti 3
Etunimi: Ismo
Sukunimi: Homanen
Verkkosivu: https://ler3.fi
Paikkakunta: Joensuu
Viesti:

Lentoaika JA IAS/TAS -taulukot

Viesti Kirjoittaja Kanttori » To Kesä 22, 2017 05:08

Alla oleva kuvatiedosto on sopivankokoinen tulostettavaksi A5-kokoon tai sitten suoraan näkösälle tabletille ja/tai läppärille.

KLIKKAA KUVAA JONKA JÄLKEEN AVAUTUU VARSINAINEN LATAUSLINKKI!

Kuva

Aina ei hahmotu miten nopeasti joku 10-20 km vilahtaa kun painelee 500 km/h menemään pitkin pintoja ja välillä korkeammallakin. Silloinhan vauhti on oikeasti vielä kovempi kuin mitä mittari näyttää. Sen takia tuossa Lentoaikataulukossa on myös IAS/TAS-taulukko alla. Siitä näkee todellisen nopeuden korkeudesta riippuen: IAS = Indicated Airspeed (nopeusmittarin lukema) ja TAS = True Airspeed (todellinen ilmanopeus).

Tein taulukon käyännölliselle nopeus- ja korkeusalueelle, sillä jos lentää viidessä kilometrissä 450 km/h ilmanopeudella, on se aika lähellä 600 km/h tosinopeutta. Silloin katsotaan Lentoaikataulukon alimmalta riviltä miten nopeasti matka taittuu: esim. 50 kilometriä sujahtaa ohi viidessä minuutissa!

Tämä on hyvä esim. jos kaveri kyselee hädissään, että missä se meidän jabojen hävittäjäsuoja viipyy. Silloin vaan vilkaistaa talukosta ja ilmoitetaan, että olemme kohteen päällä reilun kolmen minuutin kuluttua... ;)